Polkupyörä

Finnish Bicycle License Plates


Armeijan ja rajavartiolaitoksen pyörissä on järjestyksen vuoksi ollut kilvet iät ja ajat, mutta on siviilipuolellakin virallisia kilpiä nähty:


Ruokolahden kotiseutumuseosta löytyy Juho Hedmanin polkupyörässä ollut rekisterikilpi 1930-luvulta. Aiheesta lisää Ruokolahtelainen lehdestä 14/1991, 13.6.1991. Peltisen maalatun kilven koko 95x120 mm

Linkki museotietokantaan


Hinnerjoen kotiseutuyhdistys ry:llä on myös  160x100 mm valkoiseksi maalattu peltinen polkupyörän rekisterikilpi mustilla merkeillä tunnuksella  831 R Linkki museotietokantaan


Kovjoen kotiseutumuseosta löytyy myös polkupyörän rekisterikilpi


Kuva polkupyörän rekisteröintitodistuksesta


Tiedonjyväsiä polkupyörän rekisterikilvistä:




Gamla Kaarlebyn polkupyörä nr. 1909, Rekisterikilpi 1900 luvun alusta.


http://suku.genealogia.fi/archive/index.php/t-11841.html


”Uudemman mallisessa” polkupyörän rekisterikilvessä on ollut varsin erikoinen - jopa patentoitu - toteutus.

Tästä on tiedossa kaksi eri versiota:

1. Kilpi on ollut kaksiosainen. Pyörässä kiinni olevassa kilvessä punaisella pohjalla valkoiseksi maalattu tunnus. Tämän päälle asetettiin sinkitty levy, jossa oli sama tunnus toteutettu reikien kanssa. Päällimmäinen kilpi liukui sivulle pois otettaessa ja kiinnitettäessä. Alla oleva kilpi on ollut koko ikänsä Cresentissä kiinni, ja pyörä on aluperin rekisteröity Tuusulassa. kuva Juhani Qvist. Kilven mitat leveys 103 mm korkeus 75 mm yläreunassa 7 mm taite. Kaksiosainen kilpi jotka ovat alumiinia pääliosassa stanssatut kirjain ja numerot josta paistaa alaosan ei läpistanssatut vastaavat numerot ja kirjain,levy maalattu punaiseksi. Kirjain ja numerot 25 mm korkeita ja numerot 14 mm leveitä paitsi 1 A kirjain alhaalta 24 mm leveä.



Sinkitty levy otetiin asioille mentäessä taskuun. Jos voro nappaa pyörän sillä välin, niiin punainen pohjaväri kertoo luvattomasta käytöstä. Jos kilven päälle laitetaan väärä sinkitty levy, niin kirjainten aukoista paistaa punaista väriä. Alla olevasta kuvasta näkyy hyvin kuinka kilpi oli sijoitettu paikalleen.






Tässä Helsinkiin rekisteröidyn pyörän kilpi ja rekisteriote (kuva: harrastaja)



2. Muutoin kuten edellä, mutta alakilven merkit stanssattu ja pohjaväri on yksivärinen metallinpunainen. Kiinnitys siipimutterilla. Kuva: kilpiharrastaja.




Valmistajana ”HETEKA” eli HElsingin TEräsKAluste. Samaisen firman rautasängyt olivat suuressa suosiossa 1930-1950 luvulla (linkki). Mainittakoon vielä, että kilven alla näkyvän kiinnityslärpäkkeen taakse oli meistetty teksti: SYSTEM SJ, PAT. 17672. Patenttinumero näyttää viittaavan tanskalaiseen keksijään vuodelle 1936/1937? Linkki patenttitietokantaan




Mikäli Sinulla on valokuvia tahi tiedonjyväsiä suomalaisesta polkupyörän rekisterikilvistä, niin lähetäthän tietosi meille.


Kuvat:

Juhani Qvist

Kilpiharrastajat


Tätä sivua pyritään tarkentamaan harrastajilta saatujen vinkkien perusteella.

Lähetä korjaus- tai laajennusehdotuksesi osoitteella kilpimuseo (ät) gmail (dot) com


Sivut on optimoitu Safari selaimelle  

© Kilpipaja.com Finland 2012-2022 ja EKVA ry 2023-


                      

Polkupyörän fillarin rekisterikilvet rekkarit rekisteröinti