Rekisterikilvet harrastuksena
Rekisterikilvet mahdollistavat hyvin monenlaista tervehenkistä harrastustoimintaa:
1) Bongailu
A) Kilpien numeroiden bongaus, josta huomattavin suomalainen toimija lienee Turun seudun rekisterikilpinumero tarkkailijoiden clubi. Myös keskustelupalstoilta löytyy useita bongailuaiheisia keskusteluja, esim. voimahali.fi
B) Hauskojen kilpien bongailu, vaikkapa legendaarinen poliisiauto,
jossa LUU-5 kilvet (netistä löytyy useita tämän aiheisia keskustelupalstoja).
C) Kaiken maailman kilpien kuvaaminen, netistä löytyy ainakin Ulkomaalaisia harrastajia, esim. olavsplates.com platepie.com
D) Kilpibingo automatkan ajaksi. Jokainen valitsee vaikka viisi numeroa. Jos vastaantulevan tai ohittavan auton numerosarja on valittuna, voi omasta lapusta numeron vetää yli. Voittaja on se, jonka numerot on ensimmäisenä yliviivattu.
2) Rekisterikilpien tietojen keräily
A) Kilpisukupolvien tietojen tallentaminen, esim. Virosta: platepie.com
Vastaavaa suomalainen: Kilpimuseo.fi
B) Vanhojen kilpien kuvien keräily ja kirjasintyyppien ennallistaminen
C) Vanhojen rekisteritietojen keräys
-
101) Netistä löytyy ainakin Viipurin ja Helsingin vanhoja rekisterejä viime
-
102) vuosisadan alun tilanteen mukaan.
-
103)
D) Netti antaa mahdollisuuden tutkia kaiken maailman rekisterikilpiä.
Esimerkiksi Suomen Rekisterikilpimuseon tiedoista osa on
varmistunut nettiä selailemalla, jonkun vanhan Suomi-kilven kuva on
löytynyt ulkomaalaisen keräilijän sivuilta.
3) Oikeiden kilpien keräily
Oikeiden kilpien keräilyä voi toteuttaa monella erilaisella korostuksella:
yksi kerää suomikilpiä, toinen jenkkikilpiä, kolmas kaiken maailman kilpiä. Neljäs mopon vanhoja vakuutuskilpiä, viides pelkästään omassa autossa olleita kilpiä. Kuudes oman lapsuuden aikaisia kilpiä omasta läänistä.
Tosikeräilijät löytävät toisensa rompepäivillä ja muilta keräilijöiltä saamiensa vinkkien ansiosta, ja kilpiä vaihdellaan paljon, sillä keräilyharvinaisuuksien kohdalla raha on menettänyt merkityksensä. Suomen kovimmilla keräilijöillä on uskomattoman suuria yksityiskokoelmia hallussaan.
Suomalaisten keräilijöiden tunnuspiirre on vaatimattomuus. Kokoelmasta ei juurikaan huudella. Osittain tähän vakuttanee suomalaiskansallinen ajattelu siitä, että kilvet ovat valtion omaisuutta, joten keräily tapahtuu enemmän tai vähemmän suhteilla ”tiskin alta”, joten keräilijät eivät mielellään jaa tietolähteitään. Olen kuullut legendan mummosta jonka vaarivainaan kilvet olisi poliisi takavarikoinut torilla perusteella että kilvet ovat valtion omaisuutta.
Nykyään tilanne on toinen, ja esim. Keltaisesta Pörssistä, Huutonetistä, Tori.fi antiikki- ja romukauppiaat jne. auttavat aloittelevan kilpikeräilijän alkuun. Facebookista löytyy ryhmä ”vanhat suomalaiset rekisterikilvet”, jossa myös julkaistaan vaihdokeista kuvia.
Suomen ja Ahvenanmaan kilvillä on kova vaihtokurssi maailmalla harvinaisuutensa tähden. Yhdellä Suomi-kilvellä voi saada vaihdossa kymmenen jenkkikilpeä.
Lisätietoja keräilymahdollisuuksista Jukka Luoma, rekisterikilvet (ät) gmail (dot) com

Tällä sivulla julkaistaan mielellään kilpien keräämisestä koukkuun jääneiden harrastajien kertomuksia ja vinkkejä kilpien keräämisestä.
Tätä sivua pyritään tarkentamaan harrastajilta saatujen vinkkien perusteella. Lähetä korjaus- tai laajennusehdotuksesi osoitteella museo (ät) kilpipaja (dot) com
Sivut on optimoitu Safari selaimelle
© Kilpipaja.com Finland 2012-2022 ja EKVA ry 2023-
